9 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tolong Ieka, Tolong !!

Di Taip Laju-laju Pada 9 Februari 2013
Waa. Tajuk macam gempak je. Banyak pulak tolong nye.

Bukan serius sangat pun. Just nak minta suggestion sikit je. Sikit je. Tak banyak pun. Kalau korang ni antara manusia yang bermurah hati, ikhlas membantu orang lain, sila baca sampai habis ye post ni. Bukan senang ieka nak update blog sekarang ni. Busy.

Kepada korang yang sudi membaca, thanks eh. Back to Topic !

Lecturer graphic ieka suruh buat cover buku. Tak kisahlah buku apa pun. Syaratnya cuma ; buku bersiri. Kononnya, ieka design cover buku untuk buku yang ada 3 buah dalam siri. Faham tak ? -.-

Masalahnya sekarang, ieka tak ada idea nak buat pasal buku apa. Actually, senang ja kerja nak memilih ni. Yang menyusahkan adalah semua element kecuali text kena reka sendiri, yakni lukis guna Adobe Illustrator. Itu lah yang susahnya.

So, sila bagi cadangan yang bernas. Pertolongan anda amat dihargai. Please......

One more thing, I'm Coming Home Today !
Lama betul tak balik. Ececeh. Baru sebulan. Haha. Doakan semuanya selamat eh. InsyaAllah.

Nota:
Balik rumah ni, ieka tak boleh online selalu sangat since kena kerja. So, jaranglah boleh jenguk-jenguk blog ni. Kepada yang join Segmen ieka tu, sila bersabar sampai ieka update list peserta eh. Thanks.

9 comments:

Susu Miruku Mato said...

kalau saye suke buat tema kartun2 ni. hehehe. ape yg terlintas kat otak lepas bace entry ni lelaju macam yg disarankan ieka, saye teringat manga2 saye contoh buku ice cream baby ni link 3 3 buku tu, http://psychotlogyc.blogspot.com/2013/02/manga-ice-cream-baby.html... ade 3 siri da, tapi tu kartun lawak nye. hehehe...
selain tu bole try buat versi cerita ala2 detektif or seram. kalau seram letak main element kat cover tu cth siri 1 ruamh banglo besar, second kerande(ui yg ni menakutkan sanat pulak,HEHEHE)siri 3 mata menyeramkan macam cover mata tak berhijab. hehe

kalau detektif siri tu bole letak siri 1 dokumen2 ke, ke 2 pistol ke... hehe

tu je la saye mampu bagi idea. harap membantu ek? hehehe

Ieka XieaRf said...

Waa. Serius bernas gila idea awk. Suka yg detektif tu. Thanks. Muah muah.

Susu Miruku Mato said...

bernas? kihkihkih *gelak sorang*
eh kalau da siap nanti publish la, nak tengok ! ^_^

sayidah napisah said...

saya tak ade idea la..
kartun pun suka tgk upin ipin je. message nak sampai senang masuk. so ,minta maaf. saja nak menyibuk.
follow me back ;)
http://memburucintamu.blogspot.com

Ain Dzaya said...

bersir...hmmm...kalau nak nampak lebih modern / urban...cerita pasal gaya hidup remaja moden berteraskan islam tapi dalam konsep kartun..siri pertama cerita la pasal: apa yang patut dan tak patut antara lelaki dan perempuan
2nd series; pasal adat pergaulan sesama remaja
3rd series; fokukan pasal couple dalam islam...

byk contoh nobel kartun bersiri kalau cari kat mph, popular kalau nak buat rujukan..just idea :)

khaiy said...

klaw saya,, urmm,,, hahaha,, pkai paint pon x reti ni plak nk ajaq org,, hahah, well ika, lama x blogwalking kt sini,,,

khaiy said...

klaw saya,, urmm,,, hahaha,, pkai paint pon x reti ni plak nk ajaq org,, hahah, well ika, lama x blogwalking kt sini,,,

Ieka XieaRf said...

thanks sume sbb suggest mcm2. ieka busy sgt, xsmpat nk buat lg design. nnt ieka upload eh design yg ieka submit.

Ain Dzaya said...

dah siap pun, cantik pulak tu .ehew