8 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Dedikasi Kepada Pengguna BlogSkin

Di Taip Laju-laju Pada 12 Januari 2013
Assalamualaikum korang.

Nampaknya lepas ieka upload Skin Simplification ni, riuh rendah Cbox ieka. =)

Tak marah pun. Ieka suka cuma ieka nak cakap something untuk beberapa orang yang guna blogskin, terutamanya orang yang guna blogskin ieka.

Double Check Lepas Tukar Skin
Nak buat skin ni walaupun tak susah sangat, tapi korang pun sedia maklum nak kena guna code yang macam mana kan. Memang banyak and kalau orang tu ada buat salah sikit tu, biasa lah. Main dengan code memang senang nak buat silly mistakes gitu.
So, korang yang si pengguna ni, check dulu lepas korang dah tukar skin tu. Tengok comment function tak ? Kena tukar blog ID ke tak ? So on so on so on.

Check Pop Up Comment
Kebanyakan skin memerlukan Pop Up comment untuk supaya comment boleh berfungsi. Kalau tak, memang orang tak boleh comment lah kat blog korang. Tahu apa yang rugi kalau orang tak boleh comment ? Nanti ieka cerita kat bawah.

Tukar Blog ID
Banyak tempat yang kena tukar blog ID. Kadang-kadang, ada skin yang dia buat bagi automatic tukar, tapi untuk skin ieka, memang kena buat manual. So, make sure korang dah tukar. BTW, ieka tulis eh dekat semua skin description ieka, kena tukar blog ID ke tak.

Ieka bukan marah. Cuma kesal. Kadang-kadang menyusahkan sebab ada adik-adik and kawan-kawan yang drop by nak tanya soalan, suruh follow balik kat Cbox. Tapi bila pergi kat link diorang, nak comment tak boleh. Nak follow tak boleh. Yang lagi best, kadang-kadang, tak ada pun tinggal link. Terbaik !

Kisah di sebalik bebelan ieka pagi ni sebenarnya, hehe, tadi ieka buka Cbox, ada adik sorang ni sururh follow, tapi tak function pula button follow dia. And sorang lagi, tanya soalan, comment pula tak function kat blog dia. =(

To Hidayah:
Akak boleh buatkan Special skin untuk awak. Harga boleh runding. Sila rujuk page Order.
To Aymie:
Awak nak ieka follow eh. Tapi button follow awak tak function. Tak tukar blog ID ke ? Tu skin ieka la. Tukar la. Nanti malulah ieka kalau tak function skin tu. =)
Sekali nak tegaskan, jangan lupa tukar Blog ID, Enable Pop Up Comment, and tinggal link bila comment dekat Cbox . Ciao <3

8 comments:

Miss Nas said...

salam,, saye gune skin ni,,, takpe kan? just nak inform,, btw thanks,,nice skin!

Ieka XieaRf said...

@Miss Nas : boleee aja. memang nk bg org guna pn hikhik :)

Danee said...

salam , datang balik lepas awk comment kat cbox saya :) comment xfunction ? now da bole x ? cos saya buka ok je . and yang credit tu kan dia kekadang lari2 tau . sbb tu saya letak kat bhgian "about". anyways cantik skin tu :)

Ieka XieaRf said...

@Danee : da boolee.. tahniah2... muehehe.. cbuk je kita ni kan..

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

tips yang baik..

Nurul Aini said...

akak mula-mula suka buat blogskin..sekarang malas dah lah..hehe. rajin ye adik buat.

Danee said...

heuheuheu .. thankss :D tape tape cibuk je . kita xkisah :D
btw ,ieka punya cbox tu memang xle post ek ? ke mmg cmtu sbb saya post xle pongg :'(

Ieka XieaRf said...

@Nurul Aini : rajin, tp xla cntik sgt. akak mls2 pn tp skin akak sume ohsem =)
@Danee : bole aje. juz cbox skang msalah skit. selalu je jd double or triple post.lmbat loading.