0 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tutorial: Hias Bahagian Jumlah Komen Atas Post Title

Di Taip Laju-laju Pada 24 November 2012

Assalamualaikum semua. Tutorial kedua untuk hari ini. Kali ini cara nak hias jumlah komen yang korang dah letak atas title post entry.
Kalau korang tak tahu macam mana nak letak jumlah komen di atas post title entry, then klick | SINI | dulu eh.

Jom mulakan kelas !

1. Dashboard > Template > Edit HTML > Expand  Widgets Template

2. Korang search dulu code yang korang guna untuk letak jumlah komen di atas title tu dulu.

3. Tambahkan code yang ieka highlightkan/bold di tempat yang sepatutnya seperti kat bawah ni.
<b:if cond='data:post.allowComments'><span style='font-size:15px; padding: 5px; border-top-left-radius: 10px; border-top-right-radius: 10px; line-height: 1.1em; text-align: center; background:#FF87EE;border-bottom: 3px solid #FF4E7B; border-top: 3px double #FF4E7B;'><a class='comment-bubble' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:post.numComments/> Orang Jiran Sebelah Sibuk</a></span></b:if>

4. Preview dulu. Kalau jadi perubahannya, barulah save.

Nota:
Kalau korang tak suka dengan style yang ieka buat ni, feel free nak edit border, warna tulisan, warna border etc. Nak mudah edit, klik link | SINI | and paste semua code yang ieka bagi tu. Then, editlah sesuka hati :)

No comments: