6 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tutorial: Blogskin Archive Dalam Scroll Box

Di Taip Laju-laju Pada 26 November 2012
Hari itu, akak EjaLeeza dah request tutorial macam mana nak buat Archive dalam scroll box, tapi dia dah salah faham. Ieka pun salah faham sekali.

Ieka ingat dia pakai template macam ieka juga tapi dia guna blogskin rupanya. So, memang code tu tak boleh pakai.

Tapi kan, akak tu cakap nak yang hierarchy style, and buat masa sekarang, ieka tak berjaya lagi buat code itu. So, ieka just bagi yang dalam scroll box sebab seingat ieka, akak ada cakap yang nak Archive box macam ieka kan. :)

Jadinya, petang ni, ieka nak tulis satu lagi tutorial berkenaan Cara Nak Buat Archive Dalam Scroll Box untuk BlogSkin.

1. Dahsboard > Template > Edit HTML

2. Cari code untuk bahagian sidebar korang. Ieka tak boleh bagi code sebab kadang-kadang tak sama. Paste semua ini.
<div style="overflow:auto; height:150px">
<BloggerArchives>
 »<a href="<$BlogArchiveURL$>"> <$BlogArchiveName$></a><br>
</BloggerArchives></div>
Merah: tukar ikut kesesuaian dah kreativiti korang

3. Preview then save. 

Itu ajalah. To akak EjaLeeza, sorry for the misunderstanding. Ieka dah BW ke blog akak tapi ieka lupa yang ieka bagi code untuk template and akak tengah guna BlogSkin. Sorry, my mistake.

Kepada korang yang lain, selamat mencuba. <3 

6 comments:

EjaLeeza said...

ooo gitu..tulah akak pun silap ingat ieka pun guna blogskin..apa pun tq byk2 pasal sanggup tlg akak ye :)

xie_arf said...

@EjaLeeza : no problem akak. anytime <3

Anasyaurah said...

menjadi..thanks adik..=)

agatha said...

Hi Admin, I search for a professional chatwidget,
I find Chatwing verry professional w/ FB, Gmail, Yahoo, and Twitter log-in option.
pls use Chatwing for chatbox here.

Hi, I search for a professional chatwidget for
my blogs and websites and I find Chatwing verry professional widget.
It has no hasle, with fast updates and with cool Styles
that webmasters will love, and its only for Free!.. ^_^

I highly recommended this best
alternative live chat widget which is the CHATWING.

mineyana said...

tenkiu very the much ! weehuu , .

FatihahhhAlias said...

yeay ! terima kasehh akak <3