4 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tutorial: Blog Archive dalam Scroll Box

Assalamualaikum semua. Ieka kembali nak buat tutorial sikit sebab ada akak ni request.
So, ieka dengan senang hatinya nak mengajar lah ni. Sesiapa berminat nak belajar, meh focus beramai-ramai. Kalau tak minat, just tekan Ctrl+W je kat keyboard korang. :)
Nak eh buat macam kat atas ? At least taklah semak sangat kan. Sidebar pun tak adalah panjang sangat.

1. Dashboard > Page Element > Add New Widget > Blog Archive > Tick pada Hierarchy

2. Template > Edit Full Layout > Expand Widget Templates

3. Tekan Ctrl+F untuk cari code bawah ini:
<div id="ArchiveList">

4. Atas sikit dari code yang atas tu, korang akan jumpa code ni:
<div class='widget-content'>

5. Gantikan code <div class='widget-content'> dengan 
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:150px'>

Korang boleh gantikan nombor berwarna biru di atas ikut kesesuaian blog korang. Preview lepas tu kalau dah okay baru save.

Kalau ada masalah, just bagitahu ieka eh. Bye <3

4 comments:

EjaLeeza said...

tq tq tq :)

EjaLeeza said...

ieka, akak x reti buatlah..x jumpa pun yg step no.3 dan seterusnya tu....skrg akak guna yg camni je..
» <$BlogArchiveName$>



tolong akak lagi boleh...tq :)

xie_arf said...

@EjaLeeza : akak pakai blogskin kan. bukan template mcm ieka ni. tape. nnt ieka try buatkn code ye.

Adriyana Haniessa said...

Hye kak ieka , nak minta tolong .. mcm mana nak letak blog archive dkat blogskin?