0 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tips Jadikan Blog Comel Yang Amat

Gambar di atas hanyalah hiasan ye. Nampak sedap kan. ^^

Ieka nak bagi tips sikit malam ini. Mungkin berguna kepada korang yang teringin nak ada blog yang comel. Ready ? Jom !

Tips Jadikan Blog Comel Yang Amat

1. Pilih warna tema yang sesuai. Warna tema ialah warna yang paling banyak korang guna. Tak semstinya hanya pink sahaja yang comel. Warna lain pun, kalau kena gayanya, akan jadi comel juga.

2. Saiz tulisan. Jangan gunakan saiz tulisan yang terlalu besar atau terlalu kecil. Sedang-sedang sahaja gitu.

3. Font. Jangan gunakan font yang terlalu fancy. Susah orang nak baca. Kalau guna yang ala-ala Times New Roman pun dah okay. Gunakan yang fancy di post title cukuplah. Di post text, guna yang biasa aja.

4. Bentuk border. Gunakan border yang kemas dan berbentuk yang menarik untuk di gunakan di sidebar tilte, post title dan blockquote. Satu nasihat, jangan terlalu fancy.

5. Cursor. Korang boleh pilih sama ada nak guna cursor yang dah di host oleh free cursor hosting atau guna yang sendiri bikin punya. Tapi, jangan guna yang terlalu besar. Kecil pun comel.

6. Menu tab. Buat menu tab sendiri. Tak payahlah guna menu tab asal blogger tu. Plain. Try guna kreativiti untuk buat sendiri. Tpi, jangan fancy sangat ye.

7. Gambar profile. Selalunya blogger sekarang suka letak gambar diri sendiri satu dekat sidebar. Korang pun letak la juga. Tapi, kena pandai pilih gambar. Pose comel-comel.

Itu ajalah tips yang mampu ieka bagi. Blog ieka pun taklah comel sangat.

Konklusinya ialah, jangan terlalu fancy. That's all.

Selamat berblogging ! <3

No comments: