1 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tutorial: Jadikan Bahagian Header Transparent

Hi you olls. Rajin pula malam ini ieka nak menulis tutorial.

Malam ini punya agak menarik sebab most blogger suka kalau bahagian header diorang jadi transparent. Yakni, tembus belakang. Hehe.

Ieka tak sure betul ke tak semua template boleh guna cara ini tapi template SIMPLE sure and confirm boleh guna. Apa pun, no hal kan kalau nak try.

Sila belajar dengan sangat serius ye. Nanti Miss Ieka marah. Huhu. Mulakan dengan Bismillah.

1. Blogger > Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Template

2. Mula, cari code ini:
/* Mobile

3.  Copy code kat bawah ini dan paste sebelum /* Mobile
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }
.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}
.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}
.content-inner{padding: 0px;}

4. Lepas itu, cari pula code ini:
.content-outer {

5. Delete semua code yang berkenaan shadow di bawah .content-outer {
6. Preview, kalau jadi baru save.

Kalau tak jadi, roger tau ! Selamat berblogging <3

1 comment:

Zulaiqa said...

Kak , macam mana nak jadikan header transparent untk templete 2013 nihh ? tulisan kat templete dy warna wani la , code /*mobile pon xde :(