2 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Sepetang di Kilang Gula

Assalamualaikum and Hello you olls semua. Apa khabar ? Sihat tak ? InsyaAllah sihat ek.

Minta maaf sangat-sangat sebab ieka tak post untuk beberapa hari. Sebabnya ada pun ialah ieka terpaksa berjauhan dengan laptop akibat desakan kerjaya. Ewaah. Ayat tak boleh blah ! Biasalah kita kena kerja sepanjang cuti semester ini. So, tak bolehlah online selalu.

By the way, back to topic, ieka nak bercerita tentang apa yang ieka buat hari ini. I mean, apa yang paling significant buat ieka hari ini.



Ieka pergi ke Kilang Gula ! Di mana ? Chuping, Perlis.

Actually, ini bukan first time ieka pergi sana tapi ini first time ieka bercerita bersertakan beberapa keping gambar pada hari ini. Sorry lah sebab tak sempat nak snap gambar kilang, sempat snap gambar kawasan sekeliling Kilang Gula ja.

Hari ini, ieka pergi dengan mak and abah. Yang best nye, waktu tunggu abah masuk ambil gula dalam kilang, ieka dengan mak jumpa ular. Waktu tu kami tengah tunggu dekat pondok. Cuak gila !

Untuk pengetahuan korang, gula terhasil daripada tebu yang di rebus, di bakar and di bla bla bla. So, sepatutnya banyaklah kan ladang tebu kat luar tu. Tapi, persoalannya ialah, kenapa tak ada pun pokok tebu kat luar tu ? Yang ada hanyalah pokok getah ?

Serious ! Tak tipu. Memang hanya ada pokok getah. Apa kena mengena getah dengan gula ? Jawapannya, tak ada langsung !

Kenapa ada pokok getah ? Entahlah. Abah ieka kata, tebu semua impot sekarang ni. Sebab tu gula naik harga sekarang.

Pelik kan. Kenapa nak susah-susah import sedangkan diorang boleh tanam. Selama ini diorang tanam okay je. Tanah Kilang Gula tu besar gila ! Memang cukplah kalau nak supply untuk buat gula sepanjang tahun. Serious. Ieka pun tak tahu apa motif diorang nak ganti tebu dengan getah.

Siapalah kita nak persoalkan. Betul tak ? Biarlah diorang. Jangan sampai menyusahkan pengguna and rakyat sudahlah.

Ni serba sedikit gambar untuk tatapan korang. :)








Sorry sekali lagi sebab maybe tak berapa nak jelas. Ambil dalma lori yang tengah bergerak. And that time, tengah hujan.

That's all. Ciao <3

2 comments:

pg izif said...

yang aq taw kalau mimpi ular tanda nya nak tunang...ni nampak ular lak....rasa-2 kawen truih kot???

xie_arf said...

uih.. yaka?? klu gitu, lagi 50 kali jmpa ulaq pn aku sggup.
.:PEACE:.