6 Orang Jiran Sebelah Sibuk

A Story Of Sincere Lover

Sebelum ieka start bercerita dengan lebih lanjut, ieka nak tegaskan kat sini.
the story I'll write below is totally not mine. it is my friend's.
Kisah ini tentang kesabaran seorang lelaki meraih cinta teman wanitanya yang semakin lama semakin pudar.
WARNING: Ini sebuah kisah benar !

Lelaki ini ieka namakan AL. Honestly, AL tu tak ada kena mengena langsung dengan nama dia. Kami dua kenal taklah lama sangat tapi cukuplah untuk ieka mendapat kepercayaan dia untuk dia meluahkan perasaan dia. Sedih ieka dengar, sampai sekarang pun still rasa kasihan lagi dengan dia.

Tujuan ieka share kat sini bukan nak buka aib dia ataupun awek dia, just nak bagi pengajaran and buat pedoman korang semua kat luar and kepada diri ieka sendiri.

AL ada awek. Kita panggil dia CJ. Dia sayang sangat awek dia. Diorang couple agak lama jugak. Beza umur dalam beberapa tahun.

AL tu cakap kat ieka, dia setia sangat. Tak pernah terfikir nak curang tak kisah lah walau cantik macam mana pun perempuan yang datang. Sebabnya dia bukan suka CJ tu sebab rupa, tapi sebab perangai dia, personaliti dia yang memikat hati.

Sekarang, jarak mereka berdua semakin jauh sebab dua-dua still on study, so tak boleh jumpa selalu. And actually, diorang jumpa sangat jarang. Biasalah, remaja semuanya ada tanggungjawab sendiri. So, masing-masing sibuk.

Orang kata, cinta jarak jauh yang sudah terbiasa dekat memang mencabar. Kemungkinan untuk salah seorang curang adalah tinggi. Iyelah, selama ni duduk dekat-dekat, jumpa selalu. Bila dah jauh, jarang jumpa, rasa sunyi lak. Then mulalah nak cari teman pengganti sebab nak bagi hilang sunyi.

Nak dijadikan cerita, AL ni dapat tahu yang CJ ni suka someone yang lain dalam pada masa yang sama diorang couple. Punyalah sedih dia bila dapat tahu. Then diorang clash. Tapi apa boleh buat, hati dah sayang.

Tak lama lepas tu, diorang jumpa balik. CJ minta couple balik. AL pun punyalah sayang, dia terima balik perempuan yang pernah hancurkan hati dia tu. Tapi hati dia sekali lagi hancur bila dapat tahu yang CJ still buat lagi benda yang sama.

Ieka tak tahu apa yang jadi sekarang sebab ieka dah lama tak contact AL. For sure, right now, CJ tu still buat perangai. Mesej tak jawab, contact tak mahu. Buat perangai. AL tu sabar je melayan. Still sayang lagi. Selalu je ieka terbaca status dia cakap yang dia still sayang, rindu, bla bla bla.

THE END

Buat pengajaran gadis-gadis kat luar sana, ingatlah ego lelaki tu sangat tinggi. Susah untuk seseorang lelaki menerima kembali gadis yang pernah curang kepadanya.  Sudah untuk dia merendahkan ego untuk menyayangi gadis itu kembali. Jika ada lelaki yang sanggup buat macam itu untuk korang, hargailah dia kerana percayalah, dia sangat sayang kepada anda.

CJ tu bertuah sangat, seriously cakap. Ieka jeles dengan CJ tu. Sebabnya, AL tu sayang sangat kat dia. Setia sangat. Kenapalah awak sanggup buat AL tu macam tu? Kalau dah tak mampu sayangkan dia, lepaskanlah dia. Janganlah seksa dia.

Sebagai kawan, ieka kasihan sangat dekat AL. Tapi, ieka just kawan biasa je. Tak relevant rasanya ieka tiba-tiba nak bagi nasihat kat dia. Tapi ieka harap dia tabah. Jangan risau, ada hikmah di sebalik kesabaran awak ini. InsyaAllah.

And for AL, if you accidently come to read this post;
Percayalah yang saya bukan sengaja nak buka aib awak ke, apa ke. Saya just nak nyatakan betapa saya simpati sangat kat awak. Saya dah tak ada medium lagi dah nak nyatakan perkara ini. Untuk bercakap dengan awak terus, saya rasa lagilah tak patut. Saya harap awak tak marah saya berkongsi di blog saya ini. Awak jujur dengan perasaan awak and awak setia. Saya harap awak tabah. 
Yang baik jadikan pengajaran, yang tidak itu jadi sempadan. Semoga semua bahagia selalu.

6 comments:

Ms. T ^.^ said...

ASSALAMUALAIKUM..u know what??i think CJ is the dumbest person coz she didn't know how 2 appreciate AJ..so,for CJ,u r such a scum based on the IEKA'S story laa..for AJ, i think u r also a dumb..adoi i..pehal le nk susahkn idup g mrayu kt CJ ngek ngok 2,,tau x, kalo dye 2 x ikhlas, nt 1 mase nt, dye pon akn dpt bf/suami yg sme gk mcm dye 2 jgak..wallahua'lam..x kn le x pena dgr, LELAKI YG BAIK ADLH NTOK PEREMPUAN YG BAIK N VICE VERSA..haishh..susanye bgtau ngn org yg dbutekan dgn cinta duniawi ni..:(..just pray 2 Allah n Insya-Allah Allah will always be with u..LA TAHZAN,..INNALAHAMAA'NA..(DON'T BE SAD, ALLAH WILL ALWAYS BE WITH U)u don't have 2 worry 'bout getting a gf/wife..when the time has come,Insya-Allah..just worry 'bout yourself n ur own fmily..mind ur own business le katekan..kpd ieka, story yg agk mnarik mint sy mmbce,..tp kn, in my opinion, the title should be changed to....TETT..PEACE~~~ASSALAMUALAIKUM SUME..

xie_arf said...

ye sayang Ms. T, nak tukar kpd tajuk apa ? ^^
memanglah susah kan kalau dah buta dengan cinta duniawi ni. kita tengoklah lama mana dia nak bertahan dengan awek dia kalau pompuan tu buat perangai lagi. ieka just kesian kat kawan ieka ja.
btw, thanks sbb sudi come and comment. :)

Anonymous said...

Ok..i just nk bg advice kt ika,kwn ika and sape2 je yg bce blog ni..konklusionnye,,kalau dh pnh dkecewakan tu..kembalilah kpd Allah SWT.. kejarlah cinta Allah dlu b4 kejar cinta manusia.. xpayah la nk bercouple2.. kalau kte kejar cinta Allah InsyaAllah Allah akn tkdirkn ngn org yg lbih baik.. n cinta itu insyaAllah kekal hingga ke syurga.. I x sokong2 sape2 dlm hal ni.. wallahualam :-)

Ms. T ^.^ said...

btol ape yg Ms. Anonymous 2 bgtau..kjr cinta Allah lg pnting dr kjr cnte mnusia..^.^

MiraAmran said...

kesian lelaki tu

xie_arf said...

btul apa awk kata tu. ieka stuju sgt an. cinta kpd Allah tu cinta hakiki. kekal dan pasti tidak akan dikecewakan. :)