0 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tutorial: Cantikkan Pencil Sketch Pada Photoshop

assalamualaikum semua
tak jawab berdosa, kalau jawab sayang

ieka kembali dengan tutorial. lepas penat kemas kini layout blog, ieka teringin pula nak buat tutorial. hari (malam) ini, ieka nak ajar pasal macam mana nak buat gambar perempuan macam kat tepi header ieka ni menggunakan Adobe Photoshop. ieka akan try ajar sebaik mungkin. jangan risau ek.

ieka nasihatkan sambil membaca, sambil korang buat kat Photoshop. sebabnya, Photosho ni rumit sikit. Gunalah gambar ieka ini dulu. selamat mencuba.^^



*pakai spek, tolak-tolak rapat ke hidung*

1. on software Adobe Photoshop. tak kisahlah versi mana pun, janji baru daripada CS3.
2. add new.

3. select size. macam ieka, saja nak pilih saiz ini. suka hati korang nak pilih saiz apa pun, kalau tak mahu tansparent pun tak apa. tak effect apa pun. bila dah buka, korang warnakan dengan Paint Bucket dengan warna hitam.
4. open pula file gambar sketch yang korang nak guna. macam ieka, nak guna gambar perempuan tadi tu kan. just open.

5. then, select Clone Tool kat sidebar.
6. lepas itu, tekan kat keyboard Alt dan klik sekali pada mana-mana bahagian yang korang nak di atas gambar sketch.
7. tengok pula bahagian atas, tekat drop down tab tu, korang select exclusion ek.
8. bila dah siap, korang just klik sampai semua lukisan sketch tadi penuh di atas layout baru korang. then, korang buat sekali lagi macam itu. faham tak?

bila first time korang klik sampai penuh tercopy atas layout baru tu, akan jadi macam ini:
bila second time korang buat macam itu, akan jadi macam ini pula.

jadi tak? kalau ada masalah, komen kat bawah taw. kalau menjadi, korang inform kat ieka juga taw. ieka nak tengok cantik tak korang buat. good luck!

No comments: