12 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Blog Archive Code for Blogskin


assalamualaikum semua^^
tiba-tiba rasa macam nak buat tutorial pula. memandangkan ieka sekarang tengah guna blogskin, so ieka rasa better ieka buat tutorial untuk blogskin. betul?
so, tanpa segan silunya ieka memilih untuk membuat tutorial mengenai cara membuat Blog Archive untuk pengguna blogskin. belajar betul-betul taw!

pergi ke edit template. korang search sampai jumpa code untuk sidebar. selalunya macam ni;
<div class="sidebar">
<div class="h1">TITLE SIDEBAR</div>
bila dah jumpa, baguslah sebab kita boleh proceed ke next step. copy code berikut dan pastekan di bawah bahagian sidebar yang korang mahukan.

Code untuk Dropdown Style
<select name="archivemenu" style="width:430" onchange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value,'_blank')";
<option selected>ARCHIVE</option>
<BloggerArchives>
<option value="<$BlogArchiveURL$"> <$BlogArchiveName$></option>
</BloggerArchives>
</select>
tukar untuk kesesuaian lebar sidebar
tukar untuk perkataan anda sendiri

Code untuk List Style
<BloggerArchives>
»<a href="<$BlogArchiveURL$"> <$BlogArchiveName$></a><br>
</BloggerArchives>

tak faham juga? neyh ieka bagi contoh satu untuk dropdown style.

<div class="sidebar">
<div class="h1">Masa Kita Bersama</div>
<select name="archivemenu" style="width:240" onchange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value,'_blank')";
<option selected>Kenangan Dulu Kala</option>
<BloggerArchives>
<option value="<$BlogArchiveURL$"><$BlogArchiveName$></option>
</BloggerArchives>
</select> 

dah faham? menjadi tak? kalau tak jadi, bagitahu ieka taw! good luck ^^

12 comments:

~NuR aFiNi ~ said...

tak boleh buat la akak...ntok blog skin ~ tolong ajar bolee? time kaseh !

xie_arf said...

senang cggini la. awk buka dekat edit template tu, lps tu search la apa2 je yg ada kat sidebar awk, contoh, url gmbar. then paste je code yg ieka bg kat atas tu, atas url gmbar yg awak cari tadi.

klu bkn url gmba, search je pkataan yg ada ttulis kat sidebar awak.

EjaLeeza said...

salam dear. macam mana nak buat blog archive macam u punya tu ye..hierarchy style..kalau yang biasa tu akak taulah..boleh tolong ajar x? tq :)

xie_arf said...

@EjaLeeza : yg mcm ieka ni eh ? nnti ieka buatkan eh. insyaAllah.

EjaLeeza said...

haah yg mcm ieka punya tu..tlg ajarkan akak ye..x pun kalau blh bg je code html nye..tq dear :)

Hazimah Awesome ~ :3 said...

@EjaLeeza mcm mne nk copy code if x blh gne right click ? erhh ! -.-

Ieka XieaRf said...

@Hazimah Awesome ~ :3 : highlight then tekan CTRL+C :)

Hazimah Awesome ~ :3 said...

Saya nak blog archieve macam awak tu . Cam ne nak buat? Mohon tunjuk ajar, please! :')

Ieka XieaRf said...

@Hazimah Awesome ~ :3 : ieka guna template la sayang. bukan blogskin. :)

Leya Eleya said...

@Ieka XieaRf akak sye try gune list style,bile sya tekan tak keluar post pon.die kene ltak link ke??

Ieka XieaRf said...

@Leya Eleya : sepatutnya tak payah. just guna code yg ieka bagi tu pun da ok. maybe awak ada silap copy. make sure yg awk copy tu betul code dollar ($) sbb kdg2 dia tukar kepada benda lain bila paste.

Nurul Zakira said...

terima kasih untuk tutor ini. saya dah berjaya buat. tapi bila saya try nak buka archieve saya, tiada apa-2 pun yang berlaku. http://nurulzakira.blogspot.com/ minta check silapnya.