4 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Review Novel: Akhirnya Aku Kahwin!


assalamualaikum semua^^
ari neyh, ieka nk wat review novel lagi!

Akhirnya Aku Kahwin!
by: Herma Diana

Hero: Syafizi
Heroin: Diana

Jalan Cerita
novel in secara keseluruhan diceritakan oleh Diana yang membahasakan diri sebagai 'aku'.
kisah bermula di pejabat tempat Diana bekerja. Diana, seorang gadis bertubuh 'comel' menceritakan sedikit sebanyak perihal dirinya termasuk panggilan manjanya, Didi.
setelah itu, dia bertemu Syafiq. Diana telah menyelamatkan Syafiq yang dilanggar olehnya. dia membawa Syafiq pulang ke rumah dan memperkenalka kepada kedua ibu bapanya. Syafiq akhirnya menjadi abang angkatnya. rupa-rupanya, Syafiq merupakan CEO baru pejabat Diana. Diana merahsiakan hubungan erat mereka berdua.
lelaki yang dipuja oleh Diana, Azlan tiba-tiba melafazkan kata cinta. Diana menerima Azlan dan mereka menjalani hari-hari bahagia sebagai pasangan kekasih. Diana terkedu di saat dia terdengar bahawa Azlan berkawan dengannya haya kerana bertaruh dengan sahabarnya yang lain. oleh kerana sayang akan Azlan, Diana berpura-pura tidak tahu. pada hari yang sepatutnya Azlan meminta putus, Diana mendahului apabila melihat Azlan serba salah untuk berterus terang kerana  baginya Diana meruapakan seorang wanita yang baik dan tidak sanggup untuk melukai hati Diana. Diana memaafkan Azlan dengan hati terbuka.
hubungan antara Diana dan Syafiq tersebar apabila ibu dan bapa Diana meninggal dunia. pada hari raya, keluarga Syafiq mengajak Diana beraya bersama mereka dan Diana bersetuju. pada hari raya itulah, Diana bertemu Syafizi. Syafizi selalu mengusik Diana dengan lawak yang kasar. dia memanggil Diana sebaai Debab. hubungan mereka bertambah erat apabila Syafizi menggantikan tugas Syafiq sebagai CEO.
tiba-tiba, rombongan meminang untuk Diana oleh Syafizi sampai ke rumah Diana. dapatkah Diana menerima Syafizi?

Komen Ieka
bahasa yg digunakan mdah dan banyak lawak diselitkn dlm novel ini. namun, jalan ceritanya membosankan memndgkn Diana hanya berjumpa Syafizi pada tiga suku akhir novel ini. untuk mereka yg mahukan lebih bnyk pertemuan antara hero dan heroin, ieka nasihatkn, xperlu baca novel ini. tetapi, jika anda berminat dengan kisah kkeluargaan, dapatkn novel ini segera.

4 comments:

so.annez said...

xsgka syafizi 2 hero...nk ending bwu mncul...xbest r...klu syafiq hero pn okey gakk...haha

xie_arf said...

@so.annez btul3..sbb syafiq sayang giler kat diana

Ana Samra said...

lol.. jng cerita.. aq tak baca lagi .lah... huhu.. nak pinjam novell.. hahaa

xie_arf said...

la, npa baca post klu da taw xbca novel ni ag. ieka tak paksa la syg.

klu nak, meh amek kat umah ek.