0 Orang Jiran Sebelah Sibuk

Tutorial: Buat Cursor Sendiri Untuk Blog



assalamualaikum semua^^

hari ini, ieka nak try mengajar sikit. ini pun atas permintaan saudari wawa yang telah request di cbox ieka sebentar tadi. apa yang dia nak tahu? 
CARA MEMBUAT CUSTOM CURSOR
caranya mudah bangat yerk untuk orang yang sudah tahu. jadi kepada sesiapa yang juga ingin belajar, sila buka buku nota anda dan mula mencatit setiap patah yang ieka kata tulis ni.

  1. buka adobe photoshop anda. boleh aje nak gunakan application lain tetapi ieka duggest guna adobe photoshop agar gambar yang dihasilkan akan menjadi lebih berkualiti.
  2. pilih saiz canvas 32x32. ia ialah standard saiz untuk cursor komputer. tapi jika anda ingin menggunakan cursor tersebut di blog, size apa pun sesuai. make sure canvas itu transparent.
  3. selepas itu, gunakanlah creativity anda untuk menghasilkan cursor yang cun serta cute.
  4. bila dah siap, save dulu cursor anda dalam format .png
  5. then, dowload Axialis Cursor Workshop. software ini free untuk di download tetapi merupakan edisi trial selama 30 hari. tak apa, boleh uninstall then install balik.
  6. bila dah siap install Axialis, open la gambar yang korang save tadi tu kat Axialis.
  7. bila dah buka, teka kat keybord anda huruf 'i'. dia akan suruh pilih format. korang boleh pilih ikut kesesuaian size contohnya '32x32 - 256'. then, tekan ctrl+s untuk save.
  8. sign up kat  http://www.rw-designer.com supaya boleh host file .cur untuk digunakan sebagai cursor. lepas tu, add code macam biasa.
tak tahu macam mana nak add code?

  1. bukak blogger anda.
  2. pergi ke edit layout untuk tambah page element. klik HTML/Javascript.
  3. tambah code bawah ni then save.

jadi ke tak? bagi tahu ye kalau ada masalah. maceh.

No comments: